Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Ići dole

Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od Vuk98 taj Uto Feb 21, 2012 9:03 am

[You must be registered and logged in to see this image.] Kolačići: Definisanje, čitanje i brisanje


Pozdrav danas ću vam pokazati kako da definišete, očitate i obrišete kolačiće na mnogo lakši, kraći i elegantiji način od onog sa najobičnijim javascriptom.

U head delu vaše stranice dodajte jQeury skriptu:
Kod:
<script type="text/javascript" src="http://code.jquery.com/jquery-latest.js">

I još jednu skriptu preko koje će sve ovo funkcionisati:
Kod:
<script type="text/javascript" src="http://www.skinandhtmldesign.net/13146.js"></script>

I sada nam je ostalo definisanje, izmena i brisanje cookia.

Za definisanje kolačića koristite ovo:
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica', 'vrednost_kolacica');

Na ovaj način definišite kolačić na određeni vremenski period (u ovom primeru, na tri dana)
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica', 'vrednost_kolacica', { expires: 3 });

Preko ove skripte čitate vrednost kolačića, a ukoliko ne postoji, vraća sam se vrednost 0:
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica');

I poslednji deo, za brisanje kolačića koristite ovo:
Kod:
$.cookie('naziv_kolacica', null);

Skriptu sam pronašao na ovom linku. Tu takođe možete pronaći i neke naprednije funkcije ukoliko su vam potrebne. Smile Nadam se da vam se sviđa tutorijal i da će vam biti koristan, pozdav! Very Happy
avatar
Vuk98
Aktivan član
Aktivan član

Broj poruka Broj poruka : 380
D4U Novac D4U Novac : 128
Reputacija Reputacija : 0
Lokacija Lokacija : Srbija :D
Poso/dokolice Poso/dokolice : Glupa škola :(


Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od MRKO taj Uto Feb 21, 2012 9:17 am

Dobar ti je tutorijal. Ali što bi radili preko jQuery-a i novih skripti i tako usporavali forum kad forumotion već ima ugrađene te funkcije. To su my_getcookie i my_setcookie.
avatar
MRKO
Administrator
Administrator

Broj poruka Broj poruka : 3710
D4U Novac D4U Novac : 5149
Reputacija Reputacija : 40
Godina Godina : 20
Lokacija Lokacija : drowned world


Pogledaj profil korisnika http://www.design4-u.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od Vuk98 taj Uto Feb 21, 2012 9:18 am

Pa u pravu si, ali kada pričamo o običnoj HTML stranici mnogo je lakše da ovako deinišemo umesto da pišemo svakva čuda iz običnog javascripta Smile
avatar
Vuk98
Aktivan član
Aktivan član

Broj poruka Broj poruka : 380
D4U Novac D4U Novac : 128
Reputacija Reputacija : 0
Lokacija Lokacija : Srbija :D
Poso/dokolice Poso/dokolice : Glupa škola :(


Pogledaj profil korisnika

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od MRKO taj Uto Feb 21, 2012 9:23 am

Pa, da, ali jQuery usporava učitavanje stranice, to jest za nekoliko milisekundi.
avatar
MRKO
Administrator
Administrator

Broj poruka Broj poruka : 3710
D4U Novac D4U Novac : 5149
Reputacija Reputacija : 40
Godina Godina : 20
Lokacija Lokacija : drowned world


Pogledaj profil korisnika http://www.design4-u.net

Nazad na vrh Ići dole

Re: Lakše definisanje kolačića preko jQuery skripte

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Pogledaj prethodnu temu Pogledaj sledeću temu Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu